lauantai 14. maaliskuuta 2015

Kuvitteellinen kulttuurimatka Meksikoon



Kulttuurin viesti - lähijaksolle piti jokaisen opiskelijan valita jokin maa jonka käsityökulttuuriin perehtyisimme, ja toteuttaisimme työn pohjautuen johonkin käsityöperinteeseen.  Minä valitsin aiheekseni Meksikolaiset milagrot, käsityöläisten metallista valmistamat amuletit jotka symboloivat pyyntöä, kiitosta, rukousta tai toivetta. Milagron aihe esittää aina sitä kohdetta johon rukouspyyntö kohdistuu. Aihe voi olla ihminen, eläin,  ihmisen ruumiinosa, tai se voi olla kuva hedelmästä jolla kiitetään hyvästä sadosta. Hienoimmat Milagrot valmistetaan kulta- ja hopeaseppien pajoissa hopeasta tai kullasta mutta myös messingistä tai muusta metallista. Ne voivat olla muodoltaan joko litteitä tai kolmiulotteisia. Milagrot asetetaan usein pyynnon, rukouksen tai toiveen yhteydessä kirkkojen alttarien pyhimyspatsaiden läheisyyteen. 

Minä lähdin työstämään omia milagrojani niinkin arkisesta materiaalista kuin alumiinisen piirakkavuoan pohjasta joka osoittautui hyvin työstettäväksi materiaaliksi. Virkkuukoukun avulla painoin kuviot ja saksilla leikkasin sydämien muodon


Aiheina olivat palava sydän sekä Guadalupen neitsyt joka on Meksikon kansallispyhimys. Mahtui mukaan jopa yksi silmäkin :-)




Minulta puuttui kuitenkin alttari johon ne asettelisin, joten seuraavaksi aloin suunnittelemaan alttaria ja sen koristelua. Tässä vaiheessa etsin kaikkea sopivaksi kelpaavaa materiaalia varastojeni kätköistä.
Löysin lampunvarjostimesta purettuja osia joita käsittelin "ruostutus" aineella



kynsilakoilla värittelin alumiiniaihioita






Puulaatikon pohjasta sain kehyksen alttarille ja hameen kauluksesta tuli sädekehä Lady Guadalupe milagrosille




Alumiini vanhentui silmissä kynsilakan ja ruostutusainekäsittelyn jälkeen




laatikon sivuihin maalasin kukkaornamentteja ja inspiraation alttarin siniseen sävyyn sain Frida Kahlon sinisestä kotitalosta. Kuvassa näkyy myös vanha verhotupsu, kukkakorvakoru, rintaneula, madonnariipus sekä risti





 Madonnan jalkojen juuressa on kuva Frida Kahlonsta vanhassa helmikoristeisessa kehyksessä. Paperiruusut haalensin kloriitin avulla, ja joulukuusen kynttiläpidikkeet tuovat hartautta kotialttarille. Puinen risti oikealla on aito vanha katolilainen, jonka olen hankkinut joskus kirpputorilta yhdessä rukousnauhan kanssa.






Tässä assemblaasissa on paljon tapahtumia, ja se on kunnianosoitus minulta Frida Kahlolle.
Toivon että Frida kulkisi kanssani matkalla kohti lopputyötä jonka työstämisen aloitan nyt keväällä







Mutta ensin vähän lomaillaan...




Aurinkoisia päiviä teille kaikille!

Toivottaa MInnamarika


8 kommenttia:

Nukke kirjoitti...

WAU ! Kyllä on kaunis. Ja tykkäsin kyllä siitä Frida-nukestakin. Erityisesti tykkään noista sävyistä, väreistä. Tyylikäs !

Unknown kirjoitti...

Hieno käsityötaidon näyte. Olet kyllä taitava ja rohkea.

Dorthe kirjoitti...

Hello Minna,
What a stunning picture you have created. I wish (again,lol ) that I could get a real translation of what you are writing, but also without thaT, I so enjoy all the photoes of your amazing work. I would love to try making some milagros myself,- they are so beautiful.
Hugs from Dorthe

AnniK kirjoitti...

Kylläpä on ollut mielenkiintoinen projekti ja aivan huikean hieno lopputulos! Mukavaa lomaa sinne!

Mari kirjoitti...

Onpas todella hieno! Mukavaa lomaa ja onnea lopputyöhön :)

Anonyymi kirjoitti...

Milagro on terminä täysin uusi. Taas oppi uutta ja mielenkiintoista, liippaa läheltä omiakin mielenkiinnon kohteita. Pikkutarkkaa ja kaunista työtä olet tehnyt. Frida kulkee kanssasi, kuten me lukijatkin! :) t. Hurmioitunut

Marie Lost Bird Studio kirjoitti...

I simply adore your milagros, dear Minna. What an amazing job. WOW.
Hugs and love,
Marie

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Löysin ensi kertaa blogiisi erään toisen seuraamani kautta. Ihailen itse myös Frida Kahloa ja hänen fantastista taidettaan. Työsi on hänelle ja hänen elämäntyölleen todella hieno kunnianosoitus.

Onnea ja menestystä lopputyösi parissa,
terveisin Tuula, uusi uskollinen lukijasi