perjantai 27. syyskuuta 2013

byJalmari - Passion for wood


  Flower TowerTapasin kesällä JALMARI LAIHISEN, taiteilijan ja vastavalmistuneen huonekalumuotoilijan, jonka työt tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen. Hän on koulutukseltaan hienopuuseppä (Piippola), koristeveistokisälli (Jurva) sekä puupainotteinen huonekalumuotoilija ( Bachelor of Fine Arts in Design, Wood oriented Furniture Design, HDK at Steneby, Ruotsi.
 Bread-Loaf detail Broken


Materiaalinaan Jalmari käyttää puuta. Hänen kertomansa mukaan puu on orgaaninen materiaali joka elää kosteuden vaihdellessa. Usein tätä pidetään ongelmallisena mutta töissään Jalmari antaa puun näyttää kauneutensa antamalla sille mahdollisuuden toteuttaa luonnollisia prosessejaan. Hänen mukaansa puuta on myös hyvin vaikea pakottaa tekemään mitään mitä se ei halua, mutta yhteisymmärryksessä sen kanssa toimittaessa voidaan saavuttaa enemmän kuin tekijä tai materiaalikaan pystyisi yksin tekemään Journey


Kun kysyin Jalmarilta mistä hän ammentaa inspiraationsa ja keksi idean puun tutkimiseen "rikkomalla", Jalmari kertoi olleensa puun ominaisuuksista kiinnostunut jo aiemmin. Kerran, ollessaan veden äärellä luonnostelemassa hän näki majavan kaataman puun. Usein majava jättää puun syömättä sitä kokonaan poikki. Puu kaatuu itsekseen ja kaatuessaan sen kuidut repeytyvät poikki. Katsoessaan piikkeihin Jalmari ymmärsi tämän olevan puulle jotain hyvin luonteenomaista. Siitä lähti ajatus tutkia miten hän pystyisi työskentelemään tämän kanssa. Rikkoutuneen puun olemukseen tutustuessaan hänen taitavissa käsissään on valmistunut mm. veistoksia sekä käyttöesineitä ja huonekaluja.Stool-Elm
 Stool-Elm sideview


Tällä hetkellä näyttelyiden ja uuden työtilan järjestäminen Young Skills Osuuskunnan kautta Jurvaan pitää hänet kiireisenä. Jurvassa hän pystyy Ruotsista saadun apurahan turvin keskittymään puun parissa työskentelemiseen ja jatkamaan kiehtovaa tutkimustyötään.
 Onnea ja menestystä urallesi Jalmari - matkalla tähtiin!

Lisää hänen upeita töitään voit ihailla osoitteessa:
byJalmari
 Mukavaa syksyistä viikonloppua!!

terkuin minnamarika

5 kommenttia:

AnniK kirjoitti...

Onnea ja menestystä Jalmarile! Upeita tuotteita ja tuo puu on vaan niin kaunis materiaali.
Mukavaa viikonloppua!l

Mari kirjoitti...

Puu on kyllä hieno materiaali!

Dorthe kirjoitti...

Dear Minna,- your friends way of working with wood looks so amazing, and very special.. I can tell he really have a love with wood, and the Flover Tower is a unique schulpture!!
Hugs to you dear friend- and love to you, also.
Dorthe

Hurmioitunut kirjoitti...

Vau!! Mahtavia teoksia ja tuoleja! Aiemmin en ole hänestä kuullutkaan, mutta kiitos kun toit hänet tietoisuuteeni :) Ihanaa kuulla että joku oikeasti paneutuu noin kovasti rakastamaansa materiaalin tutkimiseen. Tällaista Suomessa kaivataankin.

Marimöröinen kirjoitti...

Vihdoin näitä upeita omaperäisiä töitä! Hienoja tutkimuksia ja puuta "kunnioittavia" töitä, paljon tsemppistä ja näkyvyyttä tälle lahjakkaalle taiteilijamiekkoselle! :)